Close

Jak dlouho vydrží káva čerstvá

Zrnková káva King’s Coffee.

Zakoupili jste si čerstvě praženou kávu a chcete si užívat intenzitu chutí a vůní co nejdéle? Zrnka nejlépe uchováte v těsnící dóze nebo v dobře uzavřeném původním sáčku. Skvěle poslouží kancelářský klip, ale postačí i obyčejný kolíček. Zapomeňte na lednici a podobné pokusy. Stačí čestné místo třeba v kuchyňské lince. Zapamatujte si, že nepřítelem skladování kávy je přístup vzduchu, teplo a vlhkost.

Káva vydrží skutečně čerstvá přibližně měsíc od upražení.
ALE neplatí to takto striktně a vždy. Protože:

každý káva (odrůda, původ, zpracování, stupeň pražení, …) potřebuje k dokonalosti jiný čas odležení
jinak vydrží čerstvá originálně zabalená a jinak již otevřená
chuť kávy se při “stárnutí” mění a každému chutná něco jiného
čerstvost kávy je široký pojem a částečně subjektivní
čerstvost kávy nerovná se vždy nejlepší chuť

Káva by se měla začít pít nejdříve po 3 dnech od upražení, tedy po ustálení chemických reakcí v zrnu. Datum pražení je u káv z naší pražírny vyznačen na přední etiketě. Tři dny jsou však naprosté minimum a neznamená to, že v tuto chvíli je káva nejlepší.
Pro dosažení nejlepšího chuťového zážitku doporučujeme čekat o několik dní déle, mnohem déle. Obecně a zjednodušeně řečeno – pro přípravu filtrované kávy počkejte alespoň 7 dní, pro přípravu espressa nejméně 10 nebo klidně 14 dní.

Z našich zkušeností chutnají některé kávy skvěle, dokonce i lépe, právě až po dvou týdnech od upražení. Osobně mám například nejraději naši Espresso směs Kingdom až 3 týdny po upražení. Ovšem za předpokladu, že byla po celou dobu v originálním balení a neotevřená! Po otevření sáčku totiž začne káva reagovat se vzduchem a rychleji stárnout a zvětrávat. Proto doporučujeme dbát na správné skladování.

První týdny je káva v nejlepší kondici a nabízí největší bohatost chutí a vůní. Po měsíci začíná postupně “stárnout”. A to také kvůli oxidací tuků. Nicméně káva má stále dobrou chuť i aroma! Po 3 měsících už se projevuje zvětrávání. I laik při porovnání pozná značný rozdíl v chuti a vůni mezi čerstvou kávou a kávou 3 měsíce od upražení. Poté, bez ohledu na to, jak kvalitní zrna původně byla, se snižuje jejich kvalita. 

Pořád se ale bavíme o skvělé kávě, oproti supermarketovým, které čekají na skladě nebo v regálu několik dlouhých měsíců. Smutným faktem je, že na našem trhu je v běžných obchodech naprostá většina prodávané kávy zvětralá. 

Originálně zabalená káva si podle našich zkušeností uchová své vlastnosti v různé míře 3 měsíce od upražení. V širším pojetí se tak dá říct, že do 3 měsíců je stále čerstvá. Samozřejmě použitelná (pitelná a nezávadná) je i po delší dobu, ale už to bude jen káva bez všech těch pestrých výrazných i jemných chuťových nuancí, které na výběrové kávě milujeme.

Náš tip: Kupujte pouze tolik kávy, kolik spotřebujete za měsíc.

Náš tip: U káv pražených světleji na filtr dosáhnete nejlepšího chuťového zážitku mezi 7. a 30. dnem od upražení, u káv pražených středně a tmavěji na espresso mezi 10. a 60. dnem od upražení.

O trvanlivosti mleté kávy zase jindy…

Balení kávy King’s Coffee

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *